Akné je bezesporu velmi nepříjemnou a vleklou chronickou kožní nemocí, která se vyznačuje zejména kožními defekty. Když bychom měli mluvit o akné jako takové, tak je stoprocentně zapotřebí říct, že se jedná o nemoc, která je do jisté míry léčitelná, nicméně ideální je u akné zejména to, když se člověk věnuje dostatečně prevenci. Ta je pochopitelně základem předcházení v podstatě jakékoli nepříjemné nemoci.
Podívejme se zejména právě na prevenci akné a také na to, jakým způsobem je možné předejít akné z pohledu výběru potravin, které konzumujeme. Určitě je nutné říct, že konzumované potraviny mají zcela určitě velký vliv na to, do jaké míry je schopno akné napadnout konkrétního člověka. Jaké potraviny jsou tedy z hlediska akné rizikové a které naopak je možné konzumovat buď s omezeními anebo bez nich? V první řadě je možné jmenovat zejména čokoládu, která je hodně oblíbenou pochutinou u mnohých lidí. Z pohledu akné čokoláda není až tolik rizikovou potravinou, jelikož v případě, že si jí dopřáváme s mírou, akné určitě až tolik nepodporuje. Jestliže je člověk zvyklý dávat si čokoládu hodně, tak je velmi pravděpodobné, že se u něj akné bude vyskytovat mnohem častěji. Ideální je také volit hodně kvalitní čokolády, které jsou v mnohých ohledech z hlediska dopadu na lidské zdraví výborné.
Velmi diskutovanou potravinou je také mimo jiné mléko. To na akné není ideální volbou, jelikož některé výzkumy poukazují na to, že akné se s pitím většího množství mléka do značné míry zhoršuje. Některé výzkumy doslova tvrdí, že v případě, že člověk vypije zhruba 0,5 litru mléka denně, dojde ke zhoršení akné až o 50%. Nejhorší na tom bylo mléko nízkotučné, což je poměrně podivuhodné. Jinak je ale také dobré vyvarovat se přespřílišné konzumaci jogurtů, smetany či tvarohu. Všechny tyto potraviny jsou z hlediska akné poměrně rizikovou záležitostí. Vše se odvíjí od toho, jak člověk mléko snáší. U lidí, kterým nedělají mléko a mléčné výrobky problémy se určitě neprojeví jejich účinky ani na pleti a ta zůstane čistá bez stop akné.
Zhoršení pleti je také patrné zejména v případě konzumace kořeněných jídel. Při jejich konzumaci dochází díky pocení k zanášení pórů pleti, což má za následek pochopitelně hlavně znečištění pleti. Jmenovat je zapotřebí ovšem také třeba kyselá jídla, která jsou z hlediska akné poměrně devastující záležitostí. Pozor je zapotřební si dát prakticky na všechna možná jídla, která jsou kyselá. Jmenovat je nutné hlavně citrusové plody, kysané nápoje a také třeba pomeranče, které jsou mnohdy hodně kyselé. Lidé citliví na tyto potraviny mají zpravidla problémy i s akné. Zejména pánové jsou hodně orientovaní na masitou stravu. Maso je pochopitelně u mnohých lidí základem jídelníčku. Není ani divu, jelikož z pohledu vydatnosti stravy a také její vyváženosti je maso určitě velmi dobrou volbou.
Určitě je nutné se ale vyvarovat příliš tučného masa, které obsahuje nasycené tuky. Takovéto maso pleti ani pokožce vůbec nikterak neprospívá. V tomto ohledu je také třeba upozornit na smažené pokrmy. Smažení je bohužel v současné době jedním z nejfrekventovanějších postupů přípravy jídel, takže je třeba se mu věnovat pouze výjimečně a snažit se potraviny upravit nějakým jiným způsobem. Ideální je třeba příprava v páře. Ta je ovšem pro mnohé poněkud pracnější záležitostí a také je nutné říct, že jde o přípravu, ke které je zapotřebí mimo jiné také parní trouby, která není zrovna nejlevnější a také určitě nejde o záležitost, která by byla uvařena nějak rychle. Skvělé je ovšem parní vaření zejména v tom ohledu, že se jedná o vaření velmi zdravé, jelikož pokrmy si ponechají drtivou většinu vitamínů a mohou být takto podávány skoro čerstvé.
Z hlediska akné jsou ne příliš doporučované hlavně uzeniny, které mají v sobě jednak velké množství pro tělo nepřirozených umělých látek a také velké množství soli, která pro organismus v nadměrném množství znamená také velké riziko, a to nejenom z pohledu akné. Zanášení pleti je díky soli a umělým látkám velmi nepříjemné. Pozor je nutné si dát také na potraviny, které mají vysoký glykemický index. Z těchto potravin se v trávícím traktu uvolní poměrně velké množství jednoduchých cukrů. Ty jsou pak pro pleť poměrně rizikovou záležitostí. Jednoduché cukry se nacházejí prakticky ve všem kolem nás.
Jmenovat můžeme třeba sladké pečivo, těstoviny a také mnohé pečivo, které sice není sladké na chuť, ale ve skutečnosti jednoduchých cukrů obsahuje velké množství. Určitě je také třeba uvést několik potravin, které mohou naopak při akné pomoci. Jde zejména o potraviny, jako jsou listová zelenina anebo potraviny s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Ideální volbou jsou potraviny, které mají jak velké množství bílkovin, tak i nízký glykemický index.